Verzoek voor thuiswerken wordt afgewezen, wat nu?

Thuiswerken: inmiddels zijn we er eraan gewend en eigenlijk is het ook wel prettig. Niet meer urenlang in de file staan, geen collega’s die je afleiden. Maar wat als je niet mag thuiswerken van je werkgever? Mag je baas wel een verzoek voor thuiswerken weigeren, en kun je daar iets aan doen? We zetten de belangrijkste dingen voor je op een rijtje en vertellen je wanneer je het beste juridische hulp of je rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers kunt inschakelen.

Niet wettelijk verplicht

Volgens de wet is je baas of opdrachtgever niet verplicht om thuiswerken toe te staan. Dus zelfs als je je werk prima vanuit huis kunt uitvoeren, dan mag je baas alsnog van je vragen om op kantoor te komen werken. De werkplek moet dan wel veilig zijn en je mag niet behoren tot een risicogroep.

Eigen baas

Als zzp’er ben je meestal zelf verantwoordelijk voor een gezonde en veilige thuiswerkplek. Zorg dat je thuiskantoor ergonomisch ingericht is, zodat je op den duur geen RSI-klachten krijgt door overbelasting. Ook is het aan te raden om een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers af te sluiten. Deze verzekering voorziet je van een goed inkomen als je niet meer kan werken door lichamelijke of mentale klachten.

Schriftelijk verzoek

Als je geheel of gedeeltelijk op een eigen werkplek wil gaan werken, dan moet je een schriftelijk verzoek voor thuiswerken indienen bij je werkgever.

Om het verzoek in te mogen dienen, moet je als werknemer aan deze voorwaarden voldoen:

  1. Je werkt bij een bedrijf met minstens 10 medewerkers.
  2. Je bent minimaal een half jaar in dienst.
  3. Je doet je verzoek schriftelijk en uiterlijk 2 maanden voor de gewenste ingangsdatum.

Zorg dat je in het schriftelijke verzoek duidelijk vermeldt vanaf wanneer je op een andere plek wil gaan welke en vanaf welke werkplek(ken) je wil gaan werken.

Geldige redenen om je verzoek te weigeren

Je werkgever mag tot uiterlijk één maand voor de gewenste ingangsdatum reageren op je verzoek. Als je geen reactie krijgt, dan mag je gaan werken vanaf de plek die in je verzoek staat.

In bepaalde gevallen mag je werkgever je verzoek voor thuiswerken weigeren. Je werkgever moet je verzoek dan schriftelijk weigeren en daar een goede reden voor hebben, zoals:

  • De werkplek die je voorstelt is niet geschikt voor je werk.
  • Je voorstel is moeilijk te combineren met het werkrooster.
  • Het werk dat je doet kan niet op een andere plek worden gedaan.

Overleg met je werkgever

Ben je het niet eens met het besluit van je werkgever? Overleg dan met je baas en probeer samen tot een oplossing te komen. Geef aan waarom je denkt dat je je werk vanaf een andere plek kunt uitvoeren.

Als de werkgever je een veilige werkplek biedt maar jij weigert om naar kantoor te komen, dan kan dat een geldige reden voor ontslag zijn. Behoor je tot een risicogroep en is je werkplek niet veilig? Dan sta je goed in je recht om voet bij stuk te houden en kun je een jurist inschakelen via je rechtsbijstand.

Laatste berichten

Welke console past bij jou: playstation, xbox of nintendo switch?

De wereld van videogames is enorm divers, en een belangrijk aspect daarvan is de verscheidenheid aan consoles waarop je kunt spelen. Elke console biedt...

De blijvende relevantie van mainframes in een modern it-landschap

Een mainframe is een type computer dat ongeëvenaarde verwerkingscapaciteit en betrouwbaarheid biedt, waardoor het onmisbaar is voor grote organisaties die enorme hoeveelheden data moeten...

Vergeten wachtwoord op je oppo-telefoon? zo krijg je weer toegang

Het kan iedereen gebeuren: je probeert je Oppo-telefoon te ontgrendelen en ineens besef je dat je het wachtwoord bent vergeten. Die momenten van paniek...

Gerelateerde berichten