In steeds meer bedrijfswagens, of deze nu alleen tijdens werktijd of ook daarbuiten worden gebruikt, wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van een GPS-systeem. De reden om hierop over te stappen is voor ieder bedrijf verschillend, maar duidelijk is dat het een organisatie veel tijd en werk kan besparen, en bovendien een boel interessante data op kan leveren.
Geen omkijken naar de rittenregistratie
Een belangrijke reden voor veel organisaties om over te gaan op een GPS-systeem in de bedrijfsauto’s, is de verplichte kilometerregistratie van de Belastingdienst. Deze moet je als bedrijf nu eenmaal bijhouden, wat erg tijdrovend kan zijn als het met de hand moet gebeuren. Gelukkig is dat nu niet meer het geval, want het kan volledig automatisch. Door de wagens uit te rusten met GPS kan precies worden vastgelegd welke bewegingen zij op een dag maken. Dat wordt geheel automatisch omgezet in een rittenregistratie die aan alle eisen van de Belastingdienst voldoet, zodat er niets of nauwelijks nog iets met de hand hoeft te gebeuren. Overstappen op voertuigen met GPS kan veel medewerkers binnen een bedrijf daardoor aardig wat tijd besparen, wat de efficiëntie uiteraard erg ten goede kan komen.
Altijd zicht op de voertuigen
Een andere reden waarom het prettig is om bedrijfswagens uit te rusten met GPS, is dat zij hierdoor altijd gelokaliseerd kunnen worden. Handig, en wel zo veilig, als je precies weet waar je medewerkers en hun voertuigen zich bevinden. In geval van nood kan dit veel tijdswinst opleveren. Maar dat niet alleen. Ook kan er flexibeler worden omgegaan met eventuele veranderingen in de planning. Komt er een spoedklus tussendoor, dan kan er met één blik op het scherm worden gezien welke medewerker het dichtstbij in de buurt is, maar ook wie er juist het meest voorloopt op zijn of haar oorspronkelijke planning en er het makkelijkst een klusje tussendoor kan doen. Weten waar medewerkers zich bevinden zorgt ervoor dat zij flexibeler kunnen worden ingezet.
Een betere planning op basis van verzamelde data
Wanneer aardig wat medewerkers namens een bedrijf werkzaamheden buiten de deur verrichten, kan het soms best lastig zijn om hier op kantoor een goede planning voor te maken. Het valt soms lastig in te schatten hoe veel tijd er voor een bepaalde klus moet worden ingeruimd, maar ook hoelang het duurt om van het ene naar het andere adres te komen is soms een beetje nattevingerwerk. Door de data uit het GPS-systeem slim te gebruiken, krijgt een organisatie hier veel meer zicht op, en kunnen planningen veel beter worden aangepast aan de realiteit.