Cryptomunten zijn de laatste jaren erg in populariteit gestegen. Daardoor zijn er ook veel nieuwe munten op de markt gebracht om mee te gaan met successen van oudere cryptomunten als Bitcoin. Ook de centrale bank probeert met een digitale munt te komen, door middel van Central Bank Digital Currency, oftewel CBDC in het kort. In dit artikel gaan we in op Central Bank Digital Currency, de kenmerken, en de vermoedelijke implicaties ervan.
Economie geleid door de centrale bank
De traditionele valuta wordt gestuurd door de centrale bank. In Europa wordt de euro gestuurd door de ECB terwijl in Amerika de dollar wordt gestuurd door de FED. De centrale bank is verantwoordelijk voor het maken van het monetair beleid. Met het monetair beleid proberen de centrale banken de economie te sturen. De meeste mensen weten inmiddels wel dat de inflatie het laatst jaar sterk aan het oplopen is. Ook de centrale bank heeft invloed op de inflatie. Inflatie is de waardestijging van producten en diensten. De centrale bank in Europa probeert ervoor te zorgen dat de inflatie maximaal rond de twee procent per jaar blijft, iets wat de laatste tijd dus niet lukt. Er zijn verschillende meningen over hoeveel invloed een centrale bank mag hebben op de economie. Er wordt beredeneerd dat de centrale bank genoeg invloed moet uitoefenen om de economie maximaal op gang te brengen. Anderen vinden dit echter geen goed idee, omdat het beter zou zijn in hun ogen om de markt gewoon zijn werk te laten doen.
De eerste cryptomunten werden opgezet met als doel om af te geraken van de invloed van centrale banken. De Bitcoin (de bekendste en meest verhandelde cryptomunt) was een manier om het geld te decentraliseren. De waarde van een valuta kon niet zomaar beïnvloed worden door financiële instituten. Nu de centrale bank binnen enkele jaren met een CBDC willen komen, komt die centralisatie helaas toch weer terug als deze digitale munt straks leidend gaat worden. In een slecht geval kan het zelfs zo zijn dat het handelen in alle andere cryptomunten zoveel als mogelijk verboden wordt. Criticasters van de overheid hekelen het opkomende CBDC-systeem dan ook, omdat dit voor burgers geen goede ontwikkeling is, en dit systeem vermoedelijk gaat leiden tot verlies van allerlei rechten, en daarnaast verregaande controle op burgers.
Definitie van CBDC
Omdat CBDC nog niet geïmplementeerd is, is er ook geen exacte definitie beschikbaar. CBDC kun je zien als een normaal betaalmiddel, maar dan digitaal. Net als bankbiljetten en munten is CBDC uniek identificeerbaar. Het is daardoor niet mogelijk om CBDC na te maken. CBDC kan opgeslagen en overgedragen worden door middel van digitale betalingssystemen. Het voordeel van CBDC is dat je het kunt gebruiken in meerdere betalingssystemen. CBDC is ook niet hetzelfde als normale cryptomunten. Cryptomunten werken namelijk op een blockchain. De blockchain is een systeem waarmee de cryptomunten verhandeld kunnen worden. CBDC maakt niet per se gebruik van de blockchain.
Implementatie van CBDC
CBDC is nog niet geïmplementeerd. Het is daardoor nog niet helemaal duidelijk hoe het systeem er daadwerkelijk uit zal komen te zien. CBDC zit nu nog in de beginnende fase als concept. Maar er zijn al wel een paar ideeën waar CBDC naar kan kijken. De implementatie kan ten eerste worden gedaan door een depositorekening aan te bieden. Hierbij is het mogelijk om tokens uit te geven aan mensen die gebruik maken van de depositorekening. Je kunt de CBDC-token vergelijken met andere cryptomunten. Je kunt ze opslaan in wallets en verhandelen met anderen.
Een andere manier waarop de implementatie zou kunnen gaan is door een reserverekening te verstrekken. Financiële instellingen kunnen via de reserverekening een claim indienen. Transacties worden voltooid door middel van een CBDC en de financiële instelling krijgt verantwoordelijkheid voor de KYC en gegevensbeheer van gebruikers. Deze manier van implementatie kun je zien als een ‘externe betalingsprovider’ die buiten de bank om transacties kan voltooien.
De laatste manier is om te forceren dat activa van commerciële banken worden ondersteund door centrale bank reserves. Commerciële banken worden in de toekomst geforceerd om mee te doen aan CBDC omdat ze anders niet meer kunnen opereren. Wil je meer te weten komen over CBDC, dan is deze CBDC uitleg handig. Je zult via deze uitgebreide uitleg meer inzicht krijgen in wat je kunt verwachten van de implementatie van CBDC in de komende tijd. Bekijk hier wat DNB zegt over CBDC.