Bedenk eens de mogelijkheden van maatwerk webapplicaties. Een webtoepassing die geheel gemaakt wordt om jouw bedrijf te voorzien in een oplossing. Maatwerk webapplicaties zijn programma's die rechtstreeks op een webserver worden uitgevoerd in plaats van op het lokale computerbesturingssysteem. Webtoepassingen worden gewoonlijk door de gebruiker benaderd via een webbrowser, maar kunnen ook als app gemaakt worden. Dit soort applicaties kunnen worden gebruikt voor vrijwel alle zakelijke doeleinden en voor handige online activiteiten die bijvoorbeeld onderweg gebruikt moeten worden.
Hoe werkt een webapplicatie?
Een webapplicatie kan via een webbrowser benaderd worden. De browser is dan een hulpmiddel waarmee een gebruiker de huidige webpagina kan bekijken vanaf de computer of via zijn of haar mobiel. Hiermee heeft de gebruiker toegang tot de softwaretoepassing die op de server draait. Hierdoor kunnen meerdere gebruikers tegelijk in eenzelfde programma werken. Het downloaden van het programma is dan niet nodig. Een webapplicatie kan van alles doen; van een boekhoudpakket tot een voorraad systeem of een webshop, de mogelijkheden zijn eindeloos. Een maatwerk applicatie wordt specifiek gemaakt naar jouw wensen.
Waar draait een maatwerk webapplicatie?
Een maatwerk webapplicatie draait op een server. Meestal in de cloud. Dit is niet één fysieke server maar een virtuele omgeving. Hierdoor is de applicatie vrijwel altijd goed bereikbaar. Je kunt zelf eigenaar van de server worden, door deze bij een serverprovider af te nemen. Het kan ook zijn dat degene die de applicatie bouwt eigenaar is van de server en bijvoorbeeld eigendom blijft van de applicatie. Je betaalt dan een vergoeding per maand. Denk aan een Saas oplossing; Saas staat voor: "Software as a service". Je kunt de software dan gebruiken terwijl de programmeurs er zelf aan werken.
Waar wordt een webapplicatie in gebouwd?
Een populaire techniek voor het ontwikkelen van webapplicaties is het gebruik van Adobe ColdFusion. ColdFusion is een framework voor webtoepassingen dat kan worden geïntegreerd met een aantal verschillende andere systemen. Enkele voorbeelden zijn Java, Perl, PHP, Ruby en meer. Dit is een zeer veelzijdig framework voor applicaties waarmee ontwikkelaars snel webtoepassingen kunnen ontwikkelen zonder de code helemaal opnieuw te hoeven schrijven.
Zoals je misschien gehoord hebt, is Javascript een van de meest gebruikte webtechnologieën. Het is echter wat ingewikkelder om te leren en te gebruiken. Het grootste probleem met Javascript is dat veel programma's een langere tijd nodig hebben om te laden. Hierna is het wel zeer snel. Javascript wordt veel gebruikt in moderne webtoepassingen en is zeker de moeite waard om bij jouw maatwerk applicatie mee te nemen.